In de meeste gevallen adviseren wij onze cliënten een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het aankopen of verbouwen van een woning. Als u een hypotheek afsluit maakt u samen met de bank / geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw persoonlijke situatie voordoen waardoor de betalingsverplichting van de hypotheek tijdelijk geheel of gedeeltelijk niet meer mogelijk is.

Woonlastenfaciliteit

U kunt dan in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit van de NHG waarmee u in staat wordt gesteld een financieel moeilijke periode te overbruggen zodat u in uw woning kunt blijven wonen. Indien uw betalingsproblemen niet van tijdelijke aard zijn, kan het zijn dat u in zo'n geval uw woning moet verkopen en dat de opbrengst van uw woning lager is dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Er ontstaat dan een zogeheten restantschuld.


Het Waarborgfonds betaalt deze restantschuld aan de geldverstrekker. Wanneer u geen schuld heeft aan de gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als uw inkomen daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of als een van beide inkomens wegvalt door bijvoorbeeld scheiding, kan het Waarborgfonds u dit bedrag kwijtschelden en hoeft u dit bedrag dus niet meer terug te betalen. Voorwaarde hiervoor is dat u heeft meegeholpen de restantschuld zoveel mogelijk te beperken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat als u betalingsachterstanden heeft, u direct contact opneemt met de bank om te bekijken hoe u deze achterstand kunt inlopen.


Wat zijn de voordelen van NHG?

U leent nooit teveel.

U kunt alleen een hypotheek met NHG afsluiten als u voldoet aan de inkomensnormen van het NIBUD. Hierin staat dat u maar een deel van uw inkomen aan woonlasten mag besteden. Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent. U kunt de hele aankoopprijs financieren.
 U kunt met een hypotheek met NHG de aankoop van uw woning helemaal financieren. Niet alleen de koopprijs. Maar ook de kosten voor bijvoorbeeld de notaris, hypotheekadviseur, de taxateur en de kosten voor een eventueel verbouwing. Zo hoeft u (meestal) geen eigen geld in te brengen.

Dit zal de komende jaren door overheidsbeleid wel worden afgebouwd tot 100% waarde woning.

U bespaart geld.

U betaalt een lagere hypotheekrente aan de geldverstrekker, deze korting bedraagt soms rond de 1,0%. Dat kan vele euro’s per maand schelen. Want een hypotheek met NHG brengt minder risico voor de geldverstrekker met zich mee. Dit geven de banken terug middels een korting op het hypotheek rente tarief. Bovendien zijn alle kosten die u maakt om NHG te verkrijgen fiscaal aftrekbaar.

Vraag aan een van onze hypotheek adviseurs of u in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie en wat de voordelen hiervan zijn