Levering onder Free on Board

08 februari 2018

                                         Enige tijd geleden werd mij een casus voorgelegd bij de levering van zaken, waarbij verkoper en de koper hiervan met elkaar contractueel de Incoterm FOB 2010 Rotterdam waren overeengekomen.De...

Read more

Een (arme?)  student te Groningen besluit een belegging in goud te gaan doen en koopt ongeveer 130 gram goud ter waarde van € 5.400,00 via het internet bij een bedrijf dat hierin handelt.
Voor het transport wordt een koerier ingeschakeld, welke het pakketje in ontvangst neemt en registreert.
Het pakket wordt niet als waarde zending aangeven!
Het betreft hier een zogenaamde handtekening voor ontvangst zending, die alleen mag worden afgeleverd op het huisadres.
De student in kwestie woont in een studentenflat met een groot aantal postbussen. De medewerker van de koerier  geeft het pakket aldaar het pakket af aan een derde waarna het pakket in het ongerede raakt en niet meer boven water komt.  Wie dit pakket in ontvangst heeft genomen is niet bekend en de handtekening was evenmin te identificeren.  De ontvanger bleek niet zo goudeerlijk te zijn.
De koerier kan op grond van zijn algemene voorwaarden de schade beperken en de vergoeding komt niet in de buurt van de € 5.400,00.
Op de website van deze koerier treft u de navolgende tekst aan:
“Kiest u voor Handtekening voor ontvangst, dan kiest u voor zekerheid. Wij vragen bij uitreiking van de zending aan de ontvanger om een handtekening. Ook vermeld de ontvanger zijn naam in blokletters. Zo weet u zeker dat het pakket in ontvangst is genomen en door wie.  Een veilig gevoel”.
Een klein verbeter puntje dus voor de koerier!